Největší pavouk v ČR je obávaným dravcem

V České republice žije přes 800 druhů pavouků. Některé druhy jsou velké jen několik milimetrů, ale i u nás žijí opravdu velcí pavouci. Největším pavoukem v ČR je slíďák tatarský. Pojďme se společně podívat na to, jak tohoto pozoruhodného pavouka poznat a kde jej můžeme zahlédnout.

Největší pavouk v ČR: slíďák tatarský (Lycosa singoriensis)

Slíďák tatarský (Lycosa singoriensis) je největším pavoukem nejen v ČR, ale také v celé Evropě. I když nejde o nebezpečný druh, budí svou velikostí značný respekt.

Slíďák tatarský dorůstá velikosti až 3,5 cm. Jedná se ale pouze o velikost jeho těla. Pokud bychom do velikosti započítali i nohy, dostaneme se na velikost okolo 7 cm. Je tedy větší než dětská dlaň. A to už je na pavouka pořádná velikost. Stejně jako u většiny dalších druhů pavouků, platí i u slíďáka, že samice jsou větší než samci.  

Jak poznám slíďáka tatarského?

Slíďák tatarský je opravdu mohutný pavouk, podle toho ho většinou snadno poznáte. Jeho mohutné tělo je pokryto hustým ochlupením v tmavohnědých až černých tónech. Na zadečku jsou viditelné tmavé skvrny a bílé párové tečky. Jeho nohy jsou poměrně krátké, protože jde o druh, který žije v norách.

nejvetsi-pavouk-v-cr-slidak-tatarsky

Obrázek: slíďák tatarský je mohutný

Kde jej můžeme najít a jak žije?

Spatřit slíďáka tatarského není vůbec jednoduché, protože jde o poměrně vzácný a málo rozšířený druh, který je aktivní hlavně v noci. Jednu dobu byl u nás dokonce vyhynulý. Nyní jej můžeme opět spatřit na jižní Moravě. Pokud jej chcete potkat musíte vyrazit do okolí Hustopečí, Hodonína nebo Bzence. Mrkněte na mapu jeho aktuálního výskytu.

nejvetsi-pavouk-v-cr-slidak-tatarsky-mapa-rozsireni

Mapa rozšíření slíďáka tatarského: největšího pavouka v ČR (zdroj: AOPK ČR, Nálezová databáze ochrany přírody)

Slíďák tatarský vyhledává sušší a teplejší oblasti s menším množstvím vegetace. Na rozdíl od mnoha jiných pavouků netká sítě, ale buduje si nory, které mohou být až 50 cm hluboké. Nora je svým průměrem podobně velká jako myší díra. Od ní ji ale snadno odlišíme podle pavučiny, kterou je celá nora slíďáka vystlaná. Pavouk tráví v noře celý den, ven se vydává až za soumraku.  

Živí se hmyzem a jinými drobnými bezobratlými živočichy. Na lov se vydává až za soumraku a v noci. Opatrně slídí po krajině pátrá po kořisti. A právě díky tomuto způsobu lovu, získali slíďáci své české jméno.

Samice pavouků jsou mnohem větší než samci. Je tomu tak proto, protože jejich hlavním úkolem je vyprodukovat velký počet vajíček a zajistit tak pokračování druhu. Samice slíďáka tatarského může vyprodukovat až několik set vajíček. O svá vajíčka pak samice vzorně pečují. Vybudují pro ně kokon, který pak před norou nahřívají na sluníčku, aby se vajíčka mohla správně vyvíjet. Po vylíhnutí mláďat je pak samice ještě nějakou dobu nosí na zadečku.

Jedovatost a vztah slíďáka k člověku

I když se může slíďák tatarský svou velikostí zdát hrozivý, není pro člověka nebezpečný. Stejně jako jiní pavouci je i tento slíďák jedovatý, ale naštěstí pro nás není jeho jed dostatečně silný, aby nám způsobil vážnější potíže. Kousnutí je podobné bodnutí včely, vážnější problémy než mírnou bolest a otok nám většinou nezpůsobí. Navíc nejde o agresivního pavouka a jeho kousnutí je velmi vzácné. Tento druh nás nejčastěji pousne v sebeobraně při nešetrné manipulaci.

Pokud se chcete dozvědět něco o jedovatých pavoucích, kteří u nás žijí, mrkněte na můj starší článek: Nejjedovatější pavouci v ČR: zápřednice, stepník a vodouch. Poslední z jmenovaných dokonce nežije na souši, ale ve vodě.

Závěrem

Pavouci, včetně impozantního slíďáka tatarského, v nás mohou na první pohled vzbuzovat strach. Jde však o druhy, které mají v přírodě své nezastupitelné místo. Pavouci jsou predátoři, kteří loví hmyz a další drobné živočichy. Tím přirozeně udržují v přírodě rovnováhu. Pomáhají nám tak například i při boji se škůdci v zahradách.

Autor: Ing. Mgr. Jana Posslová PhD.