Největší brouci v ČR: jak je poznat a kde je najít?

Česká republika je domovem mnoha fascinujících druhů hmyzu. Mezi nimi mají své čestné místo také brouci. Pojďme si představit největší brouky v ČR, z nichž jeden je dokonce světovým rekordmanem.

1. Roháč obecný (Lucanus cervus): největší brouk v ČR

Velikost: 3,5 až 7,5 cm

Roháč obecný je největší brouk, který se vyskytuje v České republice. Je také zároveň největším broukem Evropy.

nejvetsi-brouk-v-cr-rohac

Roháč obecný: samička s menšími kusadly a sameček 

Samečci roháče obecného mohou dorůstat délky až 7,5 cm, výjimečně byli pozorováni i větší jedinci. Roháči jsou známí svými výraznými kusadly, které připomínají "parohy". Jde o zvětšená kusadla, která používají samci k soubojům s o samičky. Kusadla samiček jsou o poznání kratší. I když kusadla samců budí respekt, nemusíme se jich bát. Zato samice mají v kusadlech mnohem větší sílu a kousnutí od nich bolí docela hodně.

Roháči obecní se vyvíjejí ve dřevě starých stromů. Jde o bílé tlusté larvy tvarem připomínající písmeno C. Než dospějí a zakuklí se, žijí skrytě ve dřevě po dobu 4 až 6 let. Dospělí brouci se líhnou od konce května a žijí jen několik měsíců.  

Kde žije roháč obecný? Tesaříka můžeme potkat nejčastěji ve starých listnatých lesích se starými duby. Jeho aktuální výskyt v ČR můžete vyčíst z mapy.

vyskyt-rohace-v-cr

Mapa výskytu roháče obecného v ČR (zdroj: AOPK ČR, Nálezová databáze ochrany přírody)

Pokud vás zajímají brouci více, mrkněte na produkty z naší dílny. Téma brouků najdete ve výukových kartách Brouci. Můžete si ale pořídit také nálepky nebo třeba třísložkové karty.

2. Tesařík zavalitý (Ergastes faber)

Velikost: 4 až 6 cm

Tesařík zavalitý je vzácný druh tesaříka, který se vyskytuje i na území České republiky. Jde v pořadí o druhého největšího brouka v ČR. Dorůstá délky až 6 cm, což z něj dělá jednoho z největších zástupců čeledi tesaříkovitých.

tesarik-zavality

Tesařík zavalitý

Pro tesaříka zavalitého je charakteristické zavalité tělo a tmavě hnědé zbarvení. Samci mají asi 2x delší tykadla než samice. Na první pohled může tento tesařík připomínat kůru stromu, což mu poskytuje výborné maskování v jeho přirozeném prostředí – především ve starých lesích s mrtvým dřevem, kde se vyvíjejí jeho larvy (nejčastěji v pařezech nebo v ležících kmenech). Dospělci žijí jen několik týdnů.

Kde žije tesařík zavalitý? Tesařík zavalitý žije ve vzrostlých borových lesích s dostatkem starých stromů. Je velmi vzácný. Chrání jej také zákon, protože jde o silně ohrožený druh. Dospělci se líhnou od července do srpna a žijí jen několik týdnů.

tesarik-zavality-vyskyt

Mapa výskytu tesaříka zavalitého v ČR (zdroj: AOPK ČR, Nálezová databáze ochrany přírody)

3. Tesařík obrovský (Cerambyx cerdo)

Velikost: 2,5 až 5,5 cm

Tesařík obrovský je třetí největší brouk v České republice. Délka jeho těla může dosáhnout až 5,5 cm. Tento impozantní druh tesaříka je charakteristický svými dlouhými tykadly (přičemž samečci mají tykadla vždy delší než samičky). Délka tykadel samců je často větší než je délka jejich těla.  

tesarik-obrovsky

Tesařík obrovský

Kde žije tesařík obrovský? Jeho larvy se vyvíjejí ve starých stromech, především v dubech. Dospělci se líhnou od července do začátku srpna. Aktivní jsou ale hlavně v noci. Dříve šlo o hojný druh, dnes je však poměrně vzácný.

tesarik-obrovsky-vyskyt

Mapa výskytu tesaříka obrovského v ČR (zdroj: AOPK ČR, Nálezová databáze ochrany přírody)

4. Vodomil černý (Hydrophilus piceus): největší vodní brouk světa

Velikost: 4 až 5 cm

Vodomil černý je největší vodní brouk nejen v ČR, ale také na světě. Dorůstá délky až 5 cm, a proto patří mezi opravdové obry vodního světa.

vodomil-cerny

Vodomil 

Jeho tělo má černou barvu a je lesklé s mírným nádechem dozelena.  Vodomilové se zdržují hlavně ve stojatých hustě zarostlých vodách, jako jsou rybníky, jezírka nebo bažiny. Larvy jsou dravé, ale dospělí brouci jsou býložraví.

Kde žije vodomil černý? Hledejte jej v hojně zarostlých vodních nádržích. Kde se v ČR vyskytuje vyčtete z mapy.

vodomil-cerny-vyskyt

Mapa výskytu vodomila černého v ČR (zdroj: AOPK ČR, Nálezová databáze ochrany přírody)

Význam velkých brouků pro přírodu

Brouci jsou v pro ekosystémy velmi důležití. Larvy mnohých druhů se živí mrtvým dřevem, čímž přispívají k jeho rozkladu a uvolňování živin zpět do půdy. Většina druhů také slouží jako potrava pro řadu predátorů, včetně ptáků, savců a dalších druhů hmyzu. Je velká škoda, že jsou mnozí z těchto druhů ohroženi v důsledku ztráty svých přirozených stanovišť.

Autor: Ing. Mgr. Jana Posslová PhD.