6 tipů na vtipné úkoly pro děti

Hledáte způsob, jak zabavit děti a chcete zároveň podpořit jejich kreativitu? Připravili jsme pro vás několik tipů na vtipné úkoly pro děti, které je nejen rozesmějí, ale zároveň také rozproudí jejich tvořivost.  Ať už hledáte inspiraci na narozeninovou oslavu, rodinnou sešlost nebo si jen chcete zpestřit obyčejný den, naše tipy na vtipné úkoly pro děti vás určitě nezklamou. Nezapomeňte se k dětem přidat a užít si s nimi chvíle plné hravosti!

Zde jsou naše tipy na vtipné úkoly pro děti:

1) Uspořádejte bláznivou módní přehlídku:

Zorganizujte módní přehlídku, ve které si děti budou moci vymyslet a vytvořit své vlastní outfity z různých materiálů a věcí, které najdou doma. Kreativitě se meze nekladou, dovolte dětem využít nejen oblečení, ale také papír, alobal a jiné podobné materiály. Na závěr pusťte hudbu a uspořádejte módní přehlídku. Doporučuji modely mezi sebou neporovnávat a místo toho na každém modelu vyzdvihnout to, co se na něm opravdu povedlo…

2) Namalujte obraz nohama:

Sežeňte opravdu velké papíry a rozprostřete je na podlahu. Můžete využít třeba balící papír nebo karton. Aby papír po podlaze neklouzal, můžete jej přilepit lepicí páskou, která se používá při malování (půjde pak velmi dobře opět odlepit). Dejte dětem pastelky, fixy nebo štětce a barvy, pokud si na to troufnete… Místo rukou však musí děti použít při malování pouze nohy. Nechte je tvořit různé obrázky. Neexistují žádné limity, klidně může jít pouze o abstraktní díla. Pokud se vám budou líbit, můžete si je pak pověsit na stěnu.

Vtipné úkoly pro děti: malování nohama

Malování nohama může být opravdu velmi kreativní.

3) Vyzkoušejte pantomimu trochu jinak:

Nechte děti losovat karty se jmény různých druhů zvířat. Jejich úkolem potom bude bez použití slov a jiných zvuků dané zvíře napodobit. Ostatní děti pak hádají, o jaké zvíře se jedná.  Kdo jej uhodne, je další na řadě s předváděním. Nemusíte se omezovat pouze na savce a ptáky, zkuste napodobit také různé druhy hmyzu.

Při této hře by se vám mohly hodit třísložkové karty s různými druhy zvířat. Větší děti mohou losovat jména zvířat a ty menší, které ještě neumí číst, mohou pracovat s obrázky.

4) Zkuste vymyslet různé popletené příběhy:

Napište na papírky různé postavy, vlastnosti, místa a události a nechte děti, aby si náhodně vybraly z každé hromádky jeden papírek a pak z nich vytvořily krátký příběh, který všechny tyto prvky zahrne. Pro menší děti můžete pojmy také namalovat. Při hře motivujte děti, aby příběhy co nejvíce rozvedly.

Tady je malá inspirace, co můžete na papírky napsat:

Postavy (ale nemusíte se soustředit jen na osoby): strejda Karel, pes Alík, pan prezident, bota, jelen…

Vlastnosti: modrý, tlustý, hubený, chlupatý

Místa: na měsíci, 1000 mil pod mořem, v mraveništi, v hustém dešti…

Události: uspořádat večírek, vařit večeři, učit se, číst, soutěžit…

5) Vyzkoušejte s dětmi zajímavé vědecké experimenty:

Mezi vtipné úkoly pro děti patří také různé vizuálně zajímavé vědecké experimenty. Nebojte se náročných příprav, existuje mnoho zajímavých experimentů, které jsou zároveň velmi jednoduché. Zkuste třeba rozmíchat ve vodě sodu a pak do roztoku přilít trochu octa, uvidíte ten fikot…

Pokud žádný experiment neznáme inspirujte se bezpečnými experimenty z našich karet. Poskytnou vám nejenom návod, ale také vědecké vysvětlení, a tak se děti nejen pobaví, ale něco nového se také naučí (a ani si nevšimnou, že se vlastně učí). Vybírat můžete z těchto druhů:

6) Zkuste rozmotat zamotaný lidský uzel:

K této aktivitě vás musí být ideálně víc než čtyři. Úkolem dětí je stoupnout si do kruhu a chytit se za ruce. Potom je jejich úkolem, kruh co nejvíce zamotat s pomocí různého otáčení a přelézání, aniž by pustily navzájem své ruce. Nakonec musí uzel zase úplně rozmotat. Podaří se jim to?

Doufám, že vás naše tipy na vtipné úkoly pro děti inspirovaly a přinesly vám nové nápady, nebo alespoň zajímavou inspiraci pro vymýšlení vlastních aktivit. Kreativita a pohyb jsou klíčovými prvky pro zdravý vývoj dětí, nezapomínejme ale, že nejdůležitější je společně strávený čas a samotná radost z hraní. Takže neváhejte, přizpůsobte úkoly věku a zájmům vašich dětí a užijte si společně spoustu legrace!

Autor: Ing. Mgr. Jana Posslová PhD.